Indický dhal z červené čočky

Porce
2

Ingredience

2ks
2 stroužky
1lžíce
Zázvor (čerstvý, strouhaný)
500ml
1lžička
½ lžičky
1lžička
1lžička
1lžička
4ks

Cibuli pokrájíme na kostičky a zpěníme na oleji spolu s protlačeným česnekem a nastrouhaným zázvorem. Poté přidáme garam masálu, kari, kurkumu a kmín a necháme rozvonět.

Přidáme nadrobno nakrájená čerstvá rajčata a chilli papričky, zalijeme půllitrem zeleninového vývaru (popř. půllitrem vody a přihodíme kostku zeleninového bujónu). Nakonec přisypeme důkladně propláchnutou červenou čočku.

Pro rychlejší a levnější přípravu můžeme místo rajčat přidat rajčatový protlak a místo chilli papriček chilli pastu, čerstvá zelenina je ale zdravější a chutnější.

Dusíme cca 20 minut, občas promícháme a podle potřeby přilijeme vodu. Čočka by měla změknout až do kašovité konzistence. V této podobě je také mnohem lépe stravitelná. Na závěr podle chuti osolíme a opepříme. Pro zpestření můžeme zakápnout trochou citronové šťávy.

Submitted byjakub.svoboda onČt, 01/03/2019 - 16:18